Jakie witaminy i minerały stosować aby wzmocnić układ odpornościowy?

Jakie witaminy i minerały stosować aby wzmocnić układ odpornościowy?

Układ odpornościowy jest bardzo złożoną i skomplikowaną strukturą, która dba o nasze bezpieczeństwo. Jego właściwa odpowiedź immunologiczna jest w dużej mierze związana ze stanem naszych jelit. Aby zapewnić jelitom prawidłowe funkcjonowanie powinniśmy wspierać je odpowiednio skomponowaną dietą zawierającą wszystkie bioaktywne substancje takie jak witaminy, minerały, prebiotyki, probiotyki oraz pierwiastki śladowe.

Witamina C

Jedną z najważniejszych witamin jest witamina C ( kawas askorbinowy ), występująca naturalnie w warzywach i owocach. Jest rozpuszczalna w wodzie, jej nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. O jej dobrodziejstwie przekonywał wszystkich podwójny noblista Linus Pauling, który dożył wieku 93 lat. Przez wiele lat swojego życia przyjmował dawki witaminy C sięgające nawet do 40 gram dziennie.

Witamina C uczestniczy w ogromnej ilości procesów metabolicznych, podnosi odporność organizmu, jest najważniejszym przeciwutleniaczem, przyczynia się do redukcji depozytów wapniowych, bierze udział w przyswajaniu niehemowego żelaza, uczestniczy w produkcji kolagenu, pomaga w regeneracji nadnerczy oraz jest donorem elektronów i wodoru.

Człowiek nie syntetyzuje witaminy C i nie posiada zdolności magazynowania tej witaminy.

Wśród warzyw najwięcej witaminy C zawierają : nać pietruszki, papryka, brukselka, brokuły, kapusta, kalafior . Wśród owoców najwięcej zawierają : dzika róża, czarna porzeczka, truskawka, pomarańcze, grejpfruty, cytryna.

Aktualnie witamina C jest produkowana na skalę przemysłową jako kwas L-askorbinowy. Niestety jej przyswajalność jest nawet pięć razy mniejsza niż tej pochodzącej z warzyw i owoców. Witamina C jest wrażliwa na światło, powietrze oraz pod wpływem wysokiej temperatury następuje jej utlenianie dlatego powinniśmy unikać przetwarzania termicznego owoców i warzyw .

Witamina D

Jedną z najważniejszych witamin , która jest jednocześnie hormonem wpływającym na ekspresje ok. 200 genów jest witamina D. Każda komórka posiada receptory witaminy D3. Witamina D 3 usprawnia przyswajanie wapna z jelit, zwiększa produkcję przeciwciał i innych substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Rzadko występują nowotwory oraz choroby autoimmunologiczne u osób , które maja poziom 25 (OH) powyżej 75ng/ml. Wysoki poziom D3 działa antywirusowo i przeciwzapalnie. Organizm w procesie biosyntezy jest w stanie wytworzyć prawie sto procent zapotrzebowania witaminy D. Na poziom jej produkcji ma wpływ słońce oraz poziom jego ekspozycji. Szacuje się, że w krajach uprzemysłowionych oraz posiadających małe dobowe nasłonecznienie niedobór tej witaminy jest bardzo powszechny i może wynosić prawie osiemdziesiąt procent. W związku z tym bardzo ważne jest jej suplementowanie, szczególnie w okresie zimowym. Występuje min. w rybach, mięsie, jajkach, pełnym mleku, serach dojrzewających, tranie, grzybach.

Cynk

Cynk uczestniczy w budowie ok. 80 enzymów, w metabolizowaniu tłuszczów, białek i węglowodanów, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego i rozrodczego, chroni przed zatruciem ołowiem i kadmem, jest niezbędny dla skóry, mięśni i kości, , podnosi poziom glutationu, hamuje utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych, bierze udział w magazynowaniu insuliny w trzustce, wpływa na układ odpornościowy, jest niezbędny do utrzymania prawidłowych wartości witaminy A oraz do prawidłowej adaptacji wzroku w ciemności.

Aktywuje proces tworzenia i dojrzewania limfocytów T oraz komórek NK, hamuje namnażanie wirusów, dlatego jego niedobór prowadzi do obniżonej odporności całego organizmu prawdopodobnie zwiększając zapadalność na infekcje wirusowe.

Bardzo często niedobory cynku związane są z nieprawidłową dietą opartą o produkty wytworzone z białej mąki oraz spożywaniem nadmiernej ilości produktów mlecznych.

Selen

Kolejnym pierwiastkiem niezbędnym do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu jest selen. Działa przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo, przeciwzapalne oraz zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Dodatkowo tworzy nietoksyczne kompleksy z metalami ciężkimi takimi jak ołów, arsen, rtęć, kadm. Jego bardzo ważną funkcją jest oddziaływanie na prawidłowe funkcjonowanie cytokin, czyli białek wpływających na komórki układu odpornościowego. Niestety bardzo trudno jest utrzymać prawidłowy poziom selenu i w związku z tym warto jest dostarczyć organizmowi jego niezbędną ilość dodając do diety odpowiednią suplementację. Ostatnie badania pokazały, że w Polsce na niedobór selenu cierpi prawie dziewięćdziesiąt procent społeczeństwa. Selen naturalnie występuje w podrobach, owocach morza, rybach, mleku oraz jego przetworach. Bardzo dobrym źródłem są orzechy brazylijskie, jednakże jego poziom jest zależny od ilości selenu w glebie na jakiej wyrosły.

Jelita, a nasza odporność

Wyniki badań wskazują, że około osiemdziesięciu procent komórek układu immunologicznego zamieszkuje nasze jelita. Szacuje się, że flora bakteryjna w naszych jelitach składa się z około stu bilionów bakterii, które ważą około dwóch kilogramów. To właśnie w jelitach komórki odpowiedzialne za nasze bezpieczeństwo mają możliwość zetknięcia się niezliczoną ilością bakterii, wirusów oraz innych patogenów nabywając na nie odporność.

Dbajmy o nasze jelita poprzez odpowiednią dietę, przyjmujmy prebiotyki i probiotyki wspierające rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, która stymuluje układ odpornościowy, produkuje witaminy np. B i K, chroni organizm przed drobnoustrojami, zapewnia ciągłość nabłonka jelitowego , dostarcza nam energię oraz rozkłada przeróżne toksyny. Naukowcy stwierdzili, że w okresach większej zachorowalności na infekcje grypowe powinniśmy do naszej diety dołączyć czosnek, cebulę, sok malinowy, cytrynę i miód. Oczywiście pamiętajmy o naszych domowych polskich kiszonkach min. kapuście i ogórkach, w których występują bardzo duże ilości bakterii kwasu mlekowego oraz witamin i minerałów. Choć tematem bakterii w naszych jelitach badacze na poważnie zajęli się dopiero w 2007 roku, to już stwierdzono, że około osiemdziesiąt pięć procent bakterii w naszych jelitach to właśnie bakterie kwasu mlekowego. Zatem dbajmy o nasze jelita poprzez zdrową i zbilansowaną dietę oraz gdy zachodzi taka konieczność, przyjmujmy suplementy wspomagające ich prawidłową pracę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji